Online Müzayeler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Online Müzayeler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

RH Müzayede olarak, sizlere kullanım kolaylığı sağlayabilmek ve olası sorularınıza cevap verebilmek için bir online müzayede kullanım rehberi oluşturmak istedik. Detaylı olarak bilgi almak istediğiniz konularda burada yer alan iletişim bilgilerimizden ekibimize ulaşabilirsiniz.

 

Müzayedecilik: Bir emtiyayı açık arttırma veya açık eksiltme usulü ile alıcılarına aynı anda sunarak satışını yapmaktır. 

Sanat Müzayedesi: Bir veya birden çok sanat eserinin salon veya online olarak koleksiyoner ve sanat severlere sunulmasıdır. 

Canlı Müzayede: Belli bir tarih arasında yayınlanarak ön pey alımını tamamlayan online müzayedenin içerisinde bulunan her lotun sırasıyla ve teker teker izleyiciye adeta salon müzayedesindeki gibi sunulup pey alımına açılması ve verilen en yüksek peyle satışının kesin olarak gerçekleştirildiği müzayede evresidir. Canlı Müzayede süresince lot sayısına göre her eser müzayede firmasının belirlediği zaman aralığında ekranda kalır. Firmanın belirttiği süre dolana kadar bir pey daha gelmezse son alıcı eserin yeni sahibi olur. Örneğin, Müzayede firması her bir esere 20 saniye bekleme süresi belirlemiştir. 13.saniyede bir kişi yeni bir pey verdiğinde bir sonraki kişinin pey verebilmesi için tekrar 20 saniye tanımlanır. Böylece, kalan süre tekrar 20 saniyeden geriye sayım olarak işler. 

Lot: Müzayede satışa sunulan her bir eser veya tek seferde satılmak için bir araya getirilmiş eser grubudur.

Takibe Almak: Bir lotun satış ve teklif durumuna dair güncellemelerden mail yoluyla haberdar olabilmek için oluşturulmuştur bir takip sistemidir.

Pey Vermek: Bir lota belirlenen fiyat basamakları içerisinde veya rezerv usulüyle bir teklif sunmaktır.

Rezerv Pey Vermek: Bir lota belirlenen fiyatın üzerinde, alıcının maksimum olarak vermeyi hedeflediği üst sınırı belirleyerek direkt olarak müzayede firmasıyla paylaşmasıdır. Rezerv veren kişi, müzayedede eserin güncel fiyatından pey verdiyse ve bir başkası bu peyi geçmediyse verdiği pey üzerinden ücretlendirilir. Ancak verilen peyler, rezerv veren kişinin rezerv miktarını geçmediyse verilen maksimum pey miktarı kadar ödeme yapar.

Örneğin, bir lotun 600 TRY'den açıldığını düşünelim. Bir kişi de bu lota hem pey hem de 800 TRY rezerv pey verdiyse, ve en son pey veren bir diğer kişi 650 TRY'de kaldıysa, rezerv veren kişi lota 700 TRY'den sahip olur. Eğer ilk peyi ve rezervi veren kişiden sonra kimse pey vermezse, rezerv fiyatı söz konusu olmaz. Kişi, ilk fiyat olan 600 TRY'den esere sahip olur. 

Rezerv Pey Nasıl Verebilirim?

Rezerv pey verebilmek için Açılış veya Güncel Fiyat bölümünün altında kalan boşluğa istenen maksimum meblağ yazılarak "Pey Ver" tuşuna basılır. 

 

Açılış Fiyatı/Muhammen Bedel: Bir lotun müzayede izleyicisine sunulduğu ilk fiyattır.

Güncel Fiyat/Çekiç Fiyatı: Bir lotun müzayede bitiminde satışı gerçekleşen son fiyatıdır. 

Komisyon Bedelleri ve İşleyişi: Müzayede komisyonu, çekiç fiyatının üzerinden %10 olarak belirlenir ve çekiç fiyatının üzerine eklenerek lotu satın alan kişiye fatura edilir. Örneğin, lotun çekiç fiyatı 1000 TRY ise alıcının müzayede firmasına ödeyeceği meblağ vergiler hariç 1100 TRY olacaktır.